Legionari i dalje u eliti!

      Nova, takmičarska sezona 2018. počinje za vikend 24/25. marta.
      Legionari su pripreme za predstojeću sezonu počeli u decembru. Prvi deo trenažnog procesa je podrazumevao kondiciono treniranje i vežbe snage (sala i teretana), dok smo od februara izašli na teren i počeli sa uvežbavanjem akcija, uigravanjem i kompletiranjem igre.
      Što se tiče igračkog kadra, naš roster liči na sezonu 2016. Pojedini igrači, koji su prošle godine nastupali za Dukes-e, ove sezone su ponovo obukli dres Legionara: Neven Dokić LB, reprezentativac Dalibor Mihaljević DL, Dejan Bajin OL. Reprezentativac Aleksa Mišković DB, koji je prošlu sezonu odigrao za Blue Dragons-e, takođe se vratio u redove Legionara. Igrači koji su napravili pauzu u 2017. Darko Dumančić, David Stanišić i Stefan Simanić, ponovo su obukli zeleni dres. Takođe, nekoliko igrača našeg juniorskog pogona, Nenad Andonović, Miloš Vukajlović, Nenad Korać, zaigraće i ovogodišnju seniorsku sezonu.
      Kada je reč o inostranim pojačanjima, ove sezone smo angažovali dvojicu igrača: Markus Hodges, pozicija QB, koji dolazi iz Washingtona, Igrao je na Globe Institute of Tehnology NY juco, a bio je šampion da DC Panthersima 2017. Odlikuje ga dobar pregled igre i odlična pass igra. Drugo inostrano pojačanje je William Brown RB/LB, koji dolazi iz Ilionisa. Igrao je na Benedictine University, a ima i višegodišnje iskustvo u igranju Arena liga u Americi. Razlozi za dovođenje inostranih igrača su opštepoznati, pojačati pozicije gde je potrebno i unaprediti kvalitet igre. Naše dosadašnje iskustvo sa dovođenjem igrača iz Amerike se pokazalo veoma korisno, kako u igračkom, tako i u sociološkom smislu. Pojedini igrači su dolazili i nekoliko sezona, a uspostavljene veze su trajnog karaktera.
      Što se tiče trenerskog kadra, i ove godine je glavni trener Paskal Simjanovski, dugogodišnji igrač Legionara i ofanzivni koordinator. Pomoćni trener i defanzivni koordinator je Darko Šimleša, takođe dugogodišnji igrač – obojica sa dugogodišnjim iskustvom, a u Legionarima od samog nastanka kluba. Još jedan od pomoćnih trenera je Amerikanac Wayne Decker, koji ima bogato iskustvo sa treniranjem ofanzivnih i defanzivnih linijaša. Njegova pomoć je višestruka i veoma značajna. Zahvaljujući njemu, uspostavili smo kontakt sa BYU univerzitetom, na kome je on ranijih godina bio trener, a koji su nam pomogli u tehničkom smislu.
      U pripremnom periodu smo odigrali prijateljski meč sa mađarskim prvoligaškim klubom Fehérvár Enthroners, na njihovom terenu. Kuriozitet ove utakmice je naš susret sa prvoklasnim stadionom za američki fudbal i svim pratećim stvarima koje uz to idu, veoma visok nivo! Gostovali smo u Mađarskoj, a izgledalo je kao da smo u Americi. Cilj ove utakmica je bio uigravanje tima, otkrivanje grešaka i propusta u pripremnom periodu, tj. praktična provera spremnosti za zvaničnu takmičarsku sezonu.
      Naš cilj ove sezone je, primarno, ostanak u Prvoj Ligi Srbije, a ono što nam se čini realno je plasman među četiri najbolje ekipe (play off).
      Naš protivnik u I kolu je ekipa Blue Dragons, stari znanci Imamo puno odigranih utakmica, i pobeda, i poraza, tako da je ishod meča uvek neizvestan. Naravno, nadamo se pobedi, ali u svakom slučaju očekujemo kvalitetan fudbal.
      Ono što je sigurno, biće ovo veoma interesantna sezona…